Calatoria aceasta pentru mine a fost una de cunoastere, o cunoastere a sinelui. A fost o incursiune spre sinele meu.
India are o cultura interesanta. Este o lume diferita de ceea ce am stiut eu ca european.
Cultura lor spirituala a fost principalul motivul al calatoriei mele in India. Am dorit sa merg la un Ashram, care este o scoala-templu si care are un Guru si cativa profesori care ofera din invataturile lor. In randul oamenilor obisnuiti din Rishikesh m-a surprins sa observ ca atasamentul de material este foarte mic. Ei merg foarte mult in directia spirituala, legata de partea hindusa si budista. Am avut ocazia sa cunosc putin din religia lor hindusa si din practicile lor. Practica spirituala hindusa pune accent pe a te cunoaste pe tine insuti si a avea grija de tine insuti.
In fiecare zi al sederii mele in acest Ashram vedeam scris un citat “Wellbeing is your birthright” – “Sanatatea/Starea de bine este dreptul tau din nastere”, care mi-a dat mesajul împuternicirii individului de a cauta sa aiba grija de sanatatea fizica si psihica ca fiind cel mai important lucru in drumul spiritualitatii.
Intr-o seara cand am stat de vorba cu Guru Asharmului ne-a spus ca fiecare din noi suntem proprii nostrii Guru si ca de fapt guru înseamnă ghid mai mult.
Am aflat ca e nevoie sa ne ascultam mai mult in lumea asta, in societatea asta in care totul merge pe repede inainte si totul se consuma intr-un mod absurd.
Daca stim sa ne ascultam mai mult pe noi, sa ne cunoastem corpul mai bine, reusim sa depasim multe obstacole in relatiile noastre. Centrarea cu noi insine ne ajuta sa avem o relatie mai buna cu cei din jur, sa ne intelegem mai bine starile noastre si sa ne clarificam mai bine scopurile noastre.
Am putut sa observ cum de fapt suntem prea grabiti sa ii rezolvam pe cei din jur si ne impiedicam sau nu reușim sa ii ajutam pentru ca nu ne înțelegem propriile probleme.
Suntem prea doritori sa oferim sfaturi atunci cand ni se cere doar sa ascultam. Vrem intr-adevar sa fim utili dar utilul vine cu adevarat cand suntem in pace cu noi insine, cand stim sa ascultam fara sa dam sfaturi, cand stii sa fii prezent fara ca mintea ta sa fie in 1000 de drectii, cand stii sa intelegi fara sa judeci sau critici, cand stii ca aparentele nu sunt adevarul cuiva si ca sa cunosti mai multe trebuie pur si simplu sa întrebi, iar lista poate continua.
La prima vedere tot ceea ce am zis ca am descoperit in India par lucruri simple, dar cand vrei sa le iei pe rand sa le practici, in realitate sunt mai grele fara practica constanta si constientizare.
As putea sa mai vorbesc multe despre experienta mea personala din India insa vreau sa las spatiu pentru curiozitatea si descoperirea voastra. Va las totusi cu aceste cateva fotografii realizate in aceasta incursiune in India, care exprima fragmente din ceea ce am experimentat si vazut alaturi de urmatoarea concluzie: “There is no place like your body, there is no power like your mind and there is no energy like your soul.”
Vezi mai multe YouTube.
This Post Has One Comment
Pingback: Expozitia foto din 2023 – Cluj Napoca – Pasi cu Poveste