Recent am citit aceasta carte. O carte plina de savoarea unei calatorii pe care Viktor o duce in cel de al doilea razboi mondial, dar si dupa. O savoare mai putin placuta dar cu o insemnatate enorma data de curajul, vointa, compasiunea, empatia si intelegerea de care Viktor a dat dovada in aceasta calatorie a lui.
Dar cine este acest Viktor? El a fost un psihiatru de origine austriaca, fondatorul logoterapiei si supravietuitorul holocaustului.
Cartea in sine are doua parti.
PRIMA PARTE descrie situatia indezirabila si crunta pe care autorul a avut-o in lagarele naziste. Totul incepe cand el avea sansa sa plece in America. Chiar daca stia ca daca ramane in Austria, avea sa fie luat prizonier si dus in lagarele naziste, el a decis sa ramana alaturi de parintii lui, astfel ajungand ulterior in lagarul de concentrare de la Auschwitz. De aici toata aventura lui nedorita incepe, urmand sa stea in acest lagar dar si in alte, ulterior, cativa ani crunti.
Nu am sa va descriu aici cruzimile pe care el le descrie, desi pana si autorul incearca sa le spuna intr-un mod cat mai frumos. Mie m-i se pare incredibil ca oamenii din acea vreme au trecut prin asemena orori dar cel mai incredibil m-i se pare ca tot noi oamenii am ajuns sa producem acele orori.
In A DOUA PARTE a cartii autorul povesteste despre logoterapie. Un cuvand format din logos (cuvant grecesc) care reprezinta sens, si terapie. Printr-o traducere a autorului se poate spune ca este terapia prin care se gaseste sensul vetii.
Dupa ce Viktor a fost eliberat din lagar, el a continuat sa faca ceea ce facea, dar cel mai important, a inceput sa faca si sa practice aceasta logoterapie. Exista niste statistici care aratau ca unele regiuni ale lumii, aproape 60% din populatie nu aveau un scop, nu puteau sa isi defineasca sensul vietii. Autorul spune ca acest lucru este ceva destul de grav, o afectiune, care pe termen lung duce la deprimare, dezamagire, anxietate si in unele cazuri la suicid.
In aceasta doua parte, autorul prezinta cateva din cazurile lui, care mie m-i se par foarte interesante. Pot spune ca acele afectiuni prezente, si acele comportanente, inca se mai regasesc si la cei din jurul nostru, in ziua de azi.
Am sa va las cu aceasta curiozitate de a citi voi cartea si de a o vedea prin ochii vostrii, asta daca nu ati facut-o deja.
Totusi daca ai citit-o, sunt curios de parerea ta. Asa ca te invit sa imi scri aici in sectiunea de comentarii sau sa ma contactezi pe email, la sectiunea de Contact.
PS: cateva cuvinte celebre as putea spune pe care autorul le-a impartasit cu noi:
“Totul poate fi luat de la un om, cu excepția unui singur lucru: ultima dintre libertățile umane – cea de a-și alege atitudinea în orice set de circumstanțe, de a-și alege propriul drum.”